Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rihanna

2009.08.20

obyn Rihanna Fenty (Saint Michael, 1988. február 20.) Grammy-díjas barbadosi énekes, dalszerző, modell, divattervező és Barbados tiszteletbeli kulturális nagykövete . A Def Jam Recordings énekesnője . Ő a második barbadosi, aki Grammy-díjat kapott (az első Jimmy Senya Haynes). Eddig 5 számmal vezette az amerikai Billboard Hot 100 slágerlistát (SOS, Umbrella, Take a Bow, Disturbia és Live Your Life) és körülbelül 12 millió lemezt adott el világszerte.

Rihanna énekesi karrierje 2005-ben kezdődött, amikor kiadta első albumát, a Music of the Sunt. Ennek első kislemeze, a Pon de Replay meghozta a sikert az énekesnő számára, 2. lett a Billboard Hot 100-on. Alig egy évvel később megjelent Rihanna második albuma, az A Girl Like Me. Ennek első kislemeze, az SOS lett az első listavezető száma az amerikai slágerlistán. 2007-ben megjelent Rihanna harmadik és eddigi legsikeresebb albuma, a Good Girl Gone Bad.(Umbrella, Don't Stop the Music, Take Az albumot 2008-ban újra kiadták. Összesen nyolc kislemez jelent meg róla, amiből négy szám lett első a slágerlistákon világszerte

Zenei pályafutása 


Music of the Sun 

Rihanna debütáló albuma, a Music of the Sun 2005. augusztus 30-án jelent meg. Az első kislemez a Pon de Replay volt, amelyet 2005. október 11-én adtak ki. A dal elérte 2. a helyet a Billboard Hot 100 slágerlistán, valamint az 1. helyet a UK Singles Charton. A dalt Rihanna írta.

A második kislemez, az If It’s Lovin’ That You Want kevésbé volt sikeres az elsőhöz képest: az USA-ban a Billboard Hot 100 listán a 36., míg az Egyesült Királyságban a 11. helyet érte el. Mivel a második album alig 8 hónappal az első után jelent meg, több kislemezt nem jelentettek meg, egyedül Japánban adtak ki egy harmadik dalt, a Let Me-t. A Music of the Sunból az USA-ban 500 000, míg világszerte 2 millió példány kelt el.


A Girl Like Me 

2006-ban megjelent Rihanna második albuma, az A Girl Like Me. Az album az 5. helyen nyitott az amerikai és a 4. helyen a brit albumslágerlistán. Az első kislemez az SOS volt, amit Rihanna tizennyolcadik születésnapján vettek fel. A dal az énekesnő első olyan száma volt, amelyik elérte a Billboard Hot 100 listán az 1. helyet; a dal a Hot Digital Songs listán is az 1. helyen debütált. Szintén listavezető lett Ausztráliában, az Egyesült Királyságban pedig a 2.

Az album második kislemezét, az Unfaithfult Ne-Yo R&B-énekes írta. A dal Rihanna harmadik olyan száma volt, amelyik az USA-ban és az Egyesült Királyságban bekerült a legjobb 10 közé.

A harmadik kislemez, a We Ride nem volt olyan sikeres, mint az előző számai. Nem került fel a Billboard Hot 100-as listára és az Egyesült Királyságban is csak 17. lett, de a U.S. Hot Dance Club Play listán elérte az első helyet.

A negyedik kislemez, a Break It Offot a jamaikai Sean Paullal énekelte. A dalhoz nem készült videoklip, ennek ellenére a Bilboard Hot 100-as listán elérte a 9. helyet. Az A Girl Like Me-ből az USA-ban 1 millió, míg világszerte 3,5 millió példány kelt el.

Rihanna a Pussycat Dolls tagjával, Nicole Scherzingerrel együtt felvette a Winning WomenSecretnek a reklámdala lett. című dalt, mely a P&G női dezodorának, a

Eközben színésznőként is debütált, egy rövid szerepben a Hajrá csajok: Mindent bele című filmben, ami 2006. augusztus 8-án jelent meg.


Good Girl Gone Bad

Rihanna 2007 elején a Stargate stúdióban kezdte el harmadik albumának felvételeit többek között Timbaland és Ne-Yo közreműködésével. A Good Girl Gone Bad 2007. június 5-én jelent meg. Az első kislemezt, az Umbrellát, melyen Jay-Z rappel, 2007. március 29-én adták ki, és több országban elérte az 1. helyet, beleértve az USA-t. Az Umbrella volt az első kislemez, amelyik az Egyesült Királyságban tíz egymást követő héten keresztül első helyezett volt, és ez volt a legtovább tartó első helyezett dal a Wet Wet Wet 1994-ben megjelent Love Is All AroundWhitney Houston volt az 1992-ben megjelent I Will Always Love You-val). Az Umbrellát Christopher 'Tricky' Stewart és Terius „The-Dream” Nash írta. A dal a második volt a Billboard Hot 100 év végi listáján BeyoncéIrreplaceable-je mögött. Ez volt a 2007-es év legsikeresebb dala (8 160 000 pontot kapott a nemzetközi egyesített slágerlistán). című száma óta (a legtovább első helyezett női előadó

A második kislemez, a Shut Up and Drive június 5-én jelent meg, és a 15. helyet érte el a Billboard Hot 100 listán. A harmadik, a Don’t Stop the Music 2007. július 20-án jelent meg, csak Kanadában és Európában, ahol hatalmas siker volt. Első helyezett lett Németországban, Franciaországban, Hollandiában és Ausztriában. A dal a 26. volt a Billboard Hot 100 listán és 3. a nemzetközi slágerlistán.

A negyedik kislemez a Hate That I Love You (feat. Ne-Yo) augusztus 21-én jelent meg, és 7. volt a Billboard Hot 100 listán. Ez volt Rihanna hatodik száma, amelyik a Billboard Hot 100 listán benne volt az első 10-ben.

Rihanna az albumon három dalon is dolgozott Timbalanddel. Justin Timberlake segített a RehabSell Me Candy megírásában és gondoskodott a háttérvokálról. Az interjúkban sokan kérdezték Rihannát az album címének jelentéséről. „Az album címe visszatükrözi a régi és új Rihanna közti különbséget. Ez az album határozottan azt mutatja hogy, ki vagyok most, és az, hogy hol vagyok a karrieremben” – mondta. Az album platinalemez lett az USA-ban. és a

2007 szeptember 12-én Rihanna album-népszerűsítő turnéra indult. A Good Girl Gone Bad Tour Észak-Amerikát és Európát érintette. Rihanna legnagyobb felépéséről (2007. december 6, Manchester Evening News Arena) 2007. június 17-én DVD jelent meg Good Girl Gone Bad Live címmel.

2008. június 17-én újra kiadták az albumot, Good Girl Gone Bad: Reloaded címmel, néhány új számmal. Erről az első kislemez április 15-én jelent meg, Take a Bow címmel. A dal első lett az amerikai Billboard Hot 100 slágerlistán (az 53. helyről lépett az első helyre, a listán ez volt a legnagyobb ugrás az első helyre az énekesnők közül), valamint a brit és a nemzetközi slágerlistán is.

A második kislemez a Maroon 5 egy régebbi száma, az If I Never See Your Face Again, amit az együttes ezúttal Rihannával dolgozott fel. A dal felkerült a Maroon 5 újra kiadott It Won't Be Soon Before Long című albumára is. A szám a Billboard Hot 100 listán 51., a brit kislemezlistán a 28. lett.

Az újra kiadott album harmadik kislemeze, a Disturbia július végén jelent meg. Az amerikai slágerlistán a 18. helyen nyitott, és elérte az első helyet is (ez Rihanna negyedik első helyezett száma az USA-ban). Az Egyesült Királyságban a 3. lett. Az albumból világszerte 7 millió példány kelt el, az USA-ban kétszeres platinalemez.

2008. október 28-án Rihanna segített T.I. amerikai rappernek új száma, a Live Your LifeBillboard Hot 100 slágerlistán, és már a következő héten elérte az első helyet. Ez volt minden idők 2. legnagyobb number 1 ugrása a Billboard Hot 100-on (a legnagyobb rögtön a következő héten Britney Spears Womanizer című száma volt, amely a 96. helyről ugrott az 1. helyre). A Live Your Life Rihanna ötödik olyan száma, amivel vezette az amerikai slágerlistát. A következő héten már Britney Spears Womanizere, azután 2 hétig T.I. egy másik száma, a Whatever You Like állt az élen, de a következő héten ismét a Live Your Life lett az első. Összesen hét hétig vezette az amerikai slágerlistát. A kislemez az angol slágerlistán a 2., a nemzetközi egyesített slágerlistán a 4. helyet érte el. elkészítésében. A szám a 80. helyen debütált az amerikai

A Good Girl Gone Bad album nyolcadik, a Reloaded kiadás negyedik kislemeze 2008. november 18-án jelent meg, a Rehab című dalból. A dal szövegét Justin Timberlake írta, aki szerepel is a dalhoz készült klipben.

a Bow és Disturbia).

http://image.hotdog.hu/_data/members0/732/794732/images/rihanna.jpg

 

 

http://www.splendicity.com/hotmamadaily/files/2008/02/rihanna_gold_hoop_earrings.jpg

 

 

http://blog.taragana.com/e/wp-content/uploads/2009/06/rihanna-08-big.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.